تاریخ غدیر (قسمت هشتم)

پیامبر حج حقیقی را از تحریفات و اضافات مشرکین جدا ساخت. در مکه جبرئیل بر او نازل شد و آیات ابتدایی سوره عنکبوت را بر امین وحی الهی نازل کرد: أَحَسِبَ النَّاسُ أَنْ يُتْرَكُوا أَنْ يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ * وَ لَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ: آيا مردم پنداشتهاند كه چون بگويند: ايمان آورديم، رها شوند و ديگر آزمايش نمیشوند؟
قطعا مردمى را كه پيش از آنها بودند آزموديم، تا خدا كسانى را كه راست گفتهاند معلوم دارد و دروغگويان را متمايز گرداند.
رسول خدا منظور خداوند از امتحان در آیه را از جبرئیل سوال نمود و جبرئیل در پاسخ عرضه داشت که خداوند میفرماید: هیچ پیامبری را قبل از تو نفرستادیم مگر آنکه پیش از دنیا رفتنش برای امتش خلیفه تعیین کند که جانشین او باشد و سنت و احکام او را برای آنان زنده بدارد و سرسپردگی یا عدم اطاعت امت در این زمینه امتحان امت بود.
اما خلیفه این امت، علی بن ابیطالب است پس اسرارت را به او بگو و هرکس از او اطاعت کند، هدایت و هرکس سرپیچی کند کافر میگردد زیرا فرمان خدا را رها کرده است. ای پیامبر تمام علومت را به او بیاموز.
پیامبر نیز چنین کرد و رازهای مگو و علوم الهی را به امانت نزد امین الهی یعنی علی بن ابیطالب به امانت سپرد. وقتی جلسه طولانی علی بن ابیطالب با پیامبر تمام شد و عایشه نیز نزد پیامبر بود، از چیستی این جلسه پرسید.
نبی خدا ابتدا امتناع کرده، اما با اصرار عایشه به او فرمود: آنچه را که بعدا به مردم خواهم گفت، امروز به تو میگویم اما باید ضمانت بدهی تا زمان اعلان عمومی آن را فاشنکنی. عایشه نیز تضمین داد.
محمد امین خبر داد که سال پایانی عمر اوست و به امر خدا همچون انبیای گذشته، به معرفی جانشین که علی بن ابیطالب است، مامور شده است و باید آن را به اطلاع همگان برساند و خداوند برای اتمام حجت میخواهد با این موضوع مردم را امتحان کند.
📘 منبع: کتاب ارشاد القلوب، ج2، ص180 تا 210
با ما همراه باشید؛ ادامه دارد ...