ولایت علی در قرآن کریم و سنت پیامبر صل الله علیه و آله (قسمت سوم)
آنچه در گفتار قبل گذشت؛ کلام خدا در این باره بود: حجیت گفتار و رفتار پیامبر در کنار قرآن
در مسند احمد بن حنبل از قول ابوهریره آمده است که رسول خدا فرمود: نه بینم یکی از شما را که چون حدیث و سخن مرا بر او عرضه نمایند، او راحت بر جایگاه خود تکیه داده بگوید: در این مورد از قرآن برایم بخوانید!!
نمونه هایی از آیات قرآن و احادیث نبوی که مسلمین را امر به تبعیت از رسول خدا و سنت پاکش نموده آوردیم. گذشته از اینها، اساساً نمی توان اسلام را تنها از خلال آیات قرآن، و بدون مراجعه به سنت پیامبر فرا گرفت؛ مثلا در قرآن امر شده است نماز بخوانیم، اما اینکه تعداد رکعات و سجده هاو.. باید چگونه باشد جز با مراجعه به سنت پیامبر معلوم نمی شود.
بنابر این بر ما لازم است که برای اخذ اسلام و پیروی از دستورات الهی به قرآن و سنت رسول خدا با هم مراجعه کنیم.
رسول خدا اهمیت زیادی به موضوع تعیین ولی امر پس از خود داشتند؛ اول در سال سوم بعثت؛ تاریخ و احادیث معتبر گواهی می دهند که پیامبر خدا، ولی امر و فرمانروای بعد خود را در گردهمایی کوچکی، در نخستین روزی که نزدیکانش را به پزیرش اسلام دعوت فرمود، مشخص و معرفی کرده است. این موضوع را گروهی از اهل حدیث و سیره، مانند طبری و ابن عساکر و ابن اثیر و ابن کثیرو متقی هندی و دیگران در کتاب های خود آورده اند.
طبری این رویداد را چنین آوره است: هنگامی که آیه: وَأَنْذِرْ عَشِيرَتَكَ الْأَقْرَبِينَ(الشعراء / 214) بر رسول خدا نازل شده، آن حضرت فرزندان عبدالمطلب را که تعدادشان به چهل نفر می رسید مانند ابوطالب و حمزه و عباس و... دعوت کردند. رسول خدا بعد از پذیرایی از آنان به حاظران فرمودند: إِنَّ هَذَا أَخِی وَ وَصِیی وَ خَلِیفَتِی فِیکمْ فَاسْمَعُوا لَهُ وَأَطِیعُوا؛ این برادر، وصی و جانشین من در میان شماست. سخن او را بشنوید و از او اطاعت کنید (تاریخ طبری، چاپ اروپا ج1/1171-1172)
ادامه دارد...