مباهله(قسمت سوم):

مباهله با مسیحیان یا اثبات ولایت امیرمومنان
سه نکته پیرامون مراحل دوازده گانه داستان مباهله
1️⃣مسیحیان نجران تنهااشکالی که بر رسول خدا صلی الله علیه و آله و حقانیت او گرفتند، عدم باور به خدابودن عیسی و اعتقاد بر نبوت عیسی_مسیح بود.
این خود دلیل بزرگی بر حقانیت نبی مکرم_اسلام است که مسیحیان تنها ایرادی که بر ایشان وارد دانستند پندار نادرست خودشان بود و به طور غیر مستقیم همه آنچه که متعلق به حضرت محمد صلی الله علیه و آله بوده را تایید کردند.
2️⃣ جزیه یعنی مالیاتی که غیرمسلمانان اهل کتاب ساکن در سرزمین های اسلامی پرداخت می کنند.
3️⃣ حله پارچهای گران قیمت از صنایع شهرنجران عربستان بوده است. نجرانیان به دلیل ویژگی های جغرافیایی قادر به ساخت این پارچه بودند.
🔸نکاتی پیرامون آیه مباهله
پس از اینکه پیامبر به صورت مستدل تنها ایراد مسیحیان نجران را رد کرد و حق برای آنان روشن شد. آیه 61 سوره آل عمران نازل شد: «فَمَنْ حَاجَّكَ فيهِ مِنْ بَعْدِ ما جاءَكَ مِنَ الْعِلْم فَقُلْ تَعالَوْا نَدْعُ أَبْناءَنا وَ أَبْناءَكُمْ وَ نِساءَنا وَ نِساءَكُمْ وَ أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكاذِبين»
«هر گاه بعد از علم و دانشى كه (در باره مسيح) به تو رسيده، (باز) كسانى با تو به محاجّه و ستيز برخيزند، به آنها بگو: «بياييد ما فرزندان خود را دعوت كنيم، شما هم فرزندان خود را؛ ما زنان خويش را دعوت نماييم، شما هم زنان خود را؛ ما از نفوس خود دعوت كنيم، شما هم از نفوس خود؛ آن گاه مباهله كنيم؛ و لعنت خدا را بر دروغگويان قرار دهيم.»
▪️سپس رسول خدا درحالیکه یک دست مبارکش #امام حسن و در آغوشش سیدالشهدا و پشت سر ایشان حضرت زهرا و پشت سر همه امیرمومنان بود، برای مباهله آمد و اینگونه نشان داد، مراد از فرزندان، زنان و انسانی که به منزلهجانش است چه کسی است.
▪️دانشمند سنی مذهب به نام احمدبن حنبل در کتاب خود به نام المسند که نزد اهل سنت از اعتبار فراوانی برخودار است نقل می کند که شخصی به نام عامر بن سعد از پدرش نقل کرد که گفت: زمانی که آیه 61 سوره آل عمران نازل شد، رسول خدا، علی، فاطمه، حسن و حسین را فراخواند و فرمود: اللهم هولاء اهلی
خدایا اینان خانواده من هستند.
مسند احمد بن حنبل، ج1، ص185
▫️در کتاب دیگر معتبر سنیان به نام صحیح نوشته مسلمبنحجاج_نیشابوری نقل شده که معاویه به سعد بن ابی وقاص که به امیرمومنان علی بن ابیطالب دشنام دهد اما او خودداری کرد و هنگامی که علت را جویا شد، سعد بن ابی وقاص گفت: علی را سه فضیلتی است که هر کدام آنها برای من از برترین نعمتهای دنیا دوست داشتنیتر است. یکی از آن سه فضیلت این بود که
زمانی که آیه 61 سوره آل عمران نازل شد، رسول خدا، علی، فاطمه، حسن و حسین را فراخواند و فرمود: اللهم هولاء اهلی
خدایا اینان خانواده من هستند.
صحیح مسلم، ج7، ص120
دو نکته در مورد آیه :
1️⃣ با این توضیح از آنجا که موضوع_مباهله مشخص شدن حق و باطل بوده بنابراین تنها کسی باید در آن شرکت کند که از همه جهات چه ایمانی، چه اخلاقی برترین بندگان نزد خداوند بوده است.
در نتیجه امیرمومنان و امام حسن و امام حسین و حضرت زهرا چنین بودهاند.
2️⃣ رسول خدا بر اساس سخن خداوند متعال که فرمود: «أَنْفُسَنا وَ أَنْفُسَكُمْ» امیرمومنان را #مثلخود دانسته است و در نتیجه #خلافت و امامت پس از رسول خدا تنها #سزاوارامیرمومنان علی بن ابیطالب است.